POJAM

Disc golf je sport a i rekreacija za sve dobne skupine. Za disc golf upotrebljavaju se posebno dizajnirani diskovi, a cilj igre je pogoditi da se pogodi disc golf koš. Način igre i pravila su vrlo je sličan klasičnom golfu samo što umjesto udaranja loptice palicom, igrači bacanjem posebnih letećih diskova (frizbija) pokušavaju pogoditi disc golf koš u što manjer bacanja. Teren za disc golf postavlja se na različitim površinama od livada, šume ili parka, a isto tako za trening može poslužiti i sportska dvorana kada su u pitanju loše vremenske prilike. Osnovna oprema potrebna za igru su plastični ili gumeni diskovi različitih težina i s različitim karakteristikama leta.

 

PRAVILA

Teren za disc golf sastoji se od 18 staza (rupa) za natjecateljski dio ,a za rekreativni dio najmanje može biti 6 staza pa prema više. Igra se u grupama od 3 do 6 igrača, a natjecanja mogu biti u pojedinačna ili u paru. Na stazi, svi igrači počinju s iste polazne pozicije, a igru nastavljaju s mjesta na kojem im se disk zaustavio. Cilj igre je u što manje bacanja pogoditi diskom u završnu poziciju/metu – disc golf koš. Najbolji igrač je onaj koji nakon odigranog cijelog terena (runde) ima ukupno najmanji broj izvedenih bacanja. Ukoliko želi, igrač može promijeniti disk kod svakog bacanja ovisno o situaciju u kojoj se nalazi.

Disc golf igrališta uređuju se na svim vrstama terena pa su tako česti tereni koji se sastoje od otvorenih staza na livadama, uzbrdica i nizbrdica, staza u šumi te staza s posebnim zadacima na kojima disk mora proći npr. između dva drva i sl. Zbog raznolikog terena igra je zanimljiva te pred igrače postavlja različite izazove koje oni nastoje savladati u što manje bacanja.

DISC GOLF U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je osnovan u 2013 god. Hrvatski flying disc Savez i objedinjuje klubove koji se bave sportovima s diskom (kod nas poznatijim kao frizbi), a trenutno je u savezu šest aktivnih klubova ( Varaždin, Čakovec, Rijeka, Nova Gradiška,a u Zagrebu dva kluba). Svake godine se u Hrvatskoj odigra više više od 15 disc golf turnira na kojima sudjeluju igrači iz domačih i stranih klubova, a trenutno je postavljeno 5 stalnih terena za disc golf koji su gotovo svi vrlo blizu Zagorja (Varaždinske Toplice, Varaždin, Sveti Martin na muri, Zagreb i Platak).

Hrvatski flying disc savez član je Svjetske flying disc federacije (World flying disc federation) koja je članica Međunarodnog olimpijskog odbora od 2015. godine, a u čijem radu sudjeluje čak 84 saveza sa svih kontinenata.

WFDF ulaže napore kako bi sportovi s diskom postali olimpijski sport i vrlo je izgledno da bi jedan od flying disc sportova mogao biti jedan od olimpijskih disciplina na Ljetnih olimpijskih igara.

Događaj od izuzetnog značaja za HFDS dogodio se u četvrtak 20. prosinca, na 51. Skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora održanoj u Zagrebu, kada je Savez primljen u privremeno članstvo HOO-a kao nacionalni savez neolimpijskog sporta.

 

Nema postova